Prvi festival grašca

2022-06-13

festival

Grašac, jači i od sudbine, tako se nekako najadekvatnije opisuje ono što se tokom jedne nedelje juna meseca događalo na Fruškoj gori, u Novom Sadu i Petrovaradinu gde su održani prvi Festival grašca, veliko međunarodno ocenjivanje GROW du Monde i press trip, sve posvećeno sorti poznatoj po nazivima Grašac, Graševina, Laški Rizling, Riesling Italico, Olaszriesling, RyzlingVlassky…
Na Petrovaradinskoj tvrđavi se 10. juna okupilo oko 40 proizvođača vina od ove sorte iz Srbije, regiona i Mađarske da do donekle anatemisanu sorti italijanski rizling i skoro zvanično prekrsti u grašac, barem na našim prostorima.
Pored svih poznatih etiketa bilo je i onih koje su donele vrhunsko iznenađenje. Vinarija Gamanović iz Kladova u još neetiketiranoj boci nudi barikirani grašac izuzetnog kvaliteta. Posetilac iz Rusije čvrsto je prihvatio bocu, jedva se ubedismo da podelimo poslednje gutljaje. Posle šest meseci u bariku veoma je zanimljivo vino sa određenom specifičnom težinom kompleksnosti uz taj fini dodir drveta i nežnu aromu smole. Imaju svega dva bureta a planiraju da ga drže još tri meseca u srpskom hrastu mada se nama čini da je već uveliko spremno da bude pravi hit. U međuvremenu iz iste berbe nude i grašac iz inoksa, drugačije ali takođe lepo vino u kome su herbalne note prijatno izražene.